Επιγραμματικά: Το πρώτο "βιβλίο αυτοβοήθειας"... το "Εγχειρίδιο" του Επίκτητου.

Το «Εγχειρίδιο» αποτελεί απάνθισμα και σύνοψη των «Διατριβών» και των «Ομιλιών» του Στωικού Φιλόσοφου, Επίκτητου (έζησε το 50 μ.Χ. -138 μ.Χ.) […]. Μέσα στις σελίδες του «Εγχειριδίου» γίνεται αμέσως αντιληπτή η θαρραλέα απόπειρα του Επίκτητου να επιβάλει την φιλοσοφία στην ψυχολογία, να εξηγήσει και να καθοδηγήσει λογικά όλες τι δράσεις και τις εκφάνσεις του ψυχικού κόσμου, να αναλύσει με τον ήρεμο και λογικά σκεπτόμενο νου όλα όσα πολύ αργότερα θα προσπαθούσε να διερευνήσει η επιστημονική ψυχολογική ανάλυση και να προβάλει την «απάθεια» ως ύψιστη φιλοσοφική αρετή, μια «απάθεια» που πλησιάζει περισσότερο προς την «ψυχική γαλήνη» ή την «ψυχραιμία» ή την «αταραξία», παρά προς την «παντελή έλλειψη παθών» ή την «αναισθησία» ή την «αδιαφορία».

Η προσεκτική μελέτη του «Εγχειριδίου» φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό και τον ωθεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον ψυχικό κόσμο του.

Πηγή: «Εγχειρίδιο», Επίκτητος (Απόδοση, Εισαγωγή, Σχόλια: Αθανάσιος Α. Τσακνάκης), 1995 

 

Ο πίνακας βρίσκεται στις Βερσαλλίες. "Aspasie au milieu des philosophes de la Grèce" (1671-1980) του Michel Corneille the Younger, Jean-Baptiste Corneille https://artsandculture.google.com/asset/aspasia-surrounded-by-greek-philosophers/7gE1GLrXxA0Pyg?hl=en-GB