Τηλεφωνικοί Αριθμοί Έκτακτης Ανάγκης και Στήριξης

Είναι αρκετά πιθανό ο ίδιος μας ο εαυτός ή άνθρωποι στο άμεσο ή έμμεσο περιβάλλον μας, να χρειαστούν κάποια άμεση στήριξη. 

Κρατήστε τους πιο κάτω αριθμούς ακόμα κι αν δεν τους χρειάζεστε αυτή τη στιγμή. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανησυχία για οποιαδήποτε ζωή ή αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, επικοινωνήστε με τους αριθμούς Έκτακτης Ανάγκης και Στήριξης που θα βρείτε σε αυτή τη σελίδα. Πρόσωπα τα οποία χρειάζονται κάποια επείγουσα στήριξη και καλούν στο γραφείο μας, παραπέμπονται πάντα στην αντίστοιχη δομή, υπηρεσία ή οργανισμό για ειδικευμένη υποστήριξη.



Έκτακτη Ανάγκη: 112 & 199

Οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης «112» και «199» λειτουργούν για να ανταποκρίνονται σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και για σοβαρά περιστατικά, όπου η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών (π.χ. Πυροσβεστική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ασθενοφόρων κ.λπ.) είναι απόλυτα αναγκαία και απαιτείται η άμεση αποστολή βοήθειας.
24ωρη γραμμή.
Πηγή: https://www.cypruspolicenews.com/archives/6341 (2/2024)

Γραμμή του Πολίτη-Αστυνομία: 146025805050 για Λεμεσό)
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή με τις οικίες Αστυνομικές Διευθύνσεις ή με τους κατά τόπους Αστυνομικούς Σταθμούς.
24ωρη γραμμή.
Πηγή: https://www.cypruspolicenews.com/archives/6341 (2/2024)



Αντιμετώπιση Βίας στην Οικογένεια: 1440

Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ): Το τηλεφωνικό κέντρο στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που έχουν εκπαιδευτεί σε τεχνικές επικοινωνίας από το τηλέφωνο. Συμβουλευτική στήριξη για θέματα βίας στην οικογένεια και στις συντροφικές σχέσεις ή και βίας λόγω φύλου, που αφορούν εσάς ή άλλα άτομα. Πληροφόρηση για άλλες υπηρεσίες σχετικές με το θέμα της βίας στην οικογένεια και τις συντροφικές σχέσεις ή και τη βία λόγω φύλου. Ενημέρωση για τα βασικά δικαιώματα και τις επιλογές των ατόμων με στόχο την καλύτερη διευθέτηση στο θέμα που τους απασχολεί. Ανώνυμα, εχέμυθα και δωρεάν.
24ωρη γραμμή.
Πηγή: https://domviolence.org.cy/1440-2/ (02/2024)



Πρώτες Bοήθειες-Νοσοκομείο: 2580119725801198 για Λεμεσό)

Σκοπός του Τ.Α.Ε.Π. Είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικής φροντίδας με ορθή διάγνωση και θεραπεία όταν και σε όποιον την χρειάζεται. Βασικό στόχο έχει την εφαρμογή των αρχών επείγουσας Ιατρικής θέτοντας προτεραιότητα: Τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Την απαλλαγή από τον πόνο. Τη διάγνωση και έναρξη θεραπείας. Τη διαλογή και αντιμετώπιση με βάση τη βαρύτητα της νόσου.
24ωρη γραμμή.
Πηγή: https://shso.org.cy/tmima-atychimatonkai-epeigonton-peristatikon-taep/ (02/2024)



Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού: 1455
Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως σε νέους και νέες που θέλουν να μοιραστούν τις προσωπικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς, σε θέματα όπως οι σχέσεις, σεξουαλικές σχέσεις, εφηβεία, αντισύλληψη, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ), ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κ.α. Μέσω της Γραμμής γίνονται παραπομπές σε υπηρεσίες, οργανισμούς και προγράμματα που λειτουργούν σε ολόκληρη την Κύπρο. Τη Γραμμή 1455 στελεχώνουν εκπαιδευμένοι εθελοντές και εθελόντριες επαγγελματίες και μη (Ψυχολόγοι – Κοινωνιολόγοι – Σύμβουλοι). Η υπηρεσία προσφέρεται με πλήρη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα. Ο Σύνδεσμος είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών Συμβουλευτικής του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου ΟΝΕΚ). Ανώνυμα – Εχέμυθα – Δωρεάν.
Καθημερινά 9.00π.μ. – 10:00 μ.μ.
Πηγή: https://www.familyplanning.org.cy/activities/1455helpline/ (02/2024)



Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου: 1410

Οι Σύμβουλοι της γραμμής, θα χειρίζονται θέματα σχετικά με τη Σχολική Βία και το Σχολικό Εκφοβισμό αλλά και άλλα όπως Ενδοοικογενειακή Βία, Σχέσεις με συνομήλικους του ιδίου και αντίθετου φύλου, Σεξουαλικές Σχέσεις στην Εφηβεία, Σχολική Επίδοση/Αποτυχία, Σχολική Εγκατάλειψη, Εφηβική Παραβατικότητα, Χρήση Νόμιμων και Παράνομων Εξαρτησιογόνων Ουσιών, Ρατσισμό, Επικοινωνία με Γονείς, Εκπαιδευτικούς και άλλα θέματα σχετικά με προβλήματα Συμπεριφοράς και Ψυχικής Υγείας (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, πένθος). Στις Υπηρεσίες Στήριξης και Συμβουλευτικής της Γραμμής 1410, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα έχει άμεση εμπλοκή με την επιστημονική εποπτεία που θα παρέχει στους Ψυχολόγους της Γραμμής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στη Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, χωρίς χρέωση και ανώνυμα.
Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 10:00 – 23:00 και Σάββατο και Κυριακή από τις 15:00 – 23:00.
Πηγή: https://onek.org.cy/sinergasia-grammis-stirixis-ke-simvouleftikis-1410-me-tin-ipiresia-ekpedeftikis-psichologias-tou-ipourgiou-pedias-ke-politismou/ (02/2024)



Προβλήματα που σχετίζονται με το Διαδίκτυο: 1480

Οι υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας Helpline 1480 απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές σε θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου και άλλων ψηφιακών μέσων. Συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα: Διαδικτυακού / Ηλεκτρονικού Εκφοβισμού. Διαδικτυακού Ρατσισμού και Ξενοφοβίας. Πολύωρης ενασχόλησης / εξάρτησης στα διαδικτυακά και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πολύωρης ενασχόλησης / εξάρτησης στον τζόγο και την πορνογραφία. Προβλημάτων σε κοινωνικά δίκτυα (π.χ., ψεύτικα προφίλ, παραβίαση λογαριασμών, ακατάλληλο και επιβλαβές περιεχόμενο). Εκβιασμού στο Διαδίκτυο.
Δευτ. - Παρ., 09:00-13:00 & 15:00-18:00 Σάββατο, 10:00-13:00
Πηγή: https://cybersafety.cy/helpline/ (02/2024)



Γραμμή για άτομα μέχρι 18 ετών: 116111

Αν είσαι παιδί ή έφηβος μέχρι 18 ετών μπορείς να τηλεφωνήσεις δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο από οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου. Μπορείς να μιλήσεις ανώνυμα. Έχεις ανησυχίες για το μέλλον σου; Βρίσκεις δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς ή τους φίλους σου; Αντιμετωπίζεις βία στο σπίτι; Χώρισαν οι γονείς σου; Έχασες κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο; Η γραμμή 116 111 σου δίνει την ευκαιρία να μιλήσεις για οτιδήποτε σε απασχολεί.
Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι ως τις 20:00 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9:30 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι.
Πηγή: https://www.call116111.com/ (02/2024)



Περιπτώσεις Εξαφανισμένων Παιδιών: 116000

Απευθύνεται σε γονείς, παιδιά και το ευρύτερο κοινό παρέχοντας ένα ασφαλές δίκτυο σε όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Δεν υποκαθιστά την αστυνομία, ωστόσο παρέχει βοήθεια όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε ξένη χώρα, δε μιλούν τη γλώσσα, δε γνωρίζουν τα τηλέφωνα των τοπικών αρχών και είναι σε σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν. Η υπηρεσία θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με την Αστυνομία και με οποιονδήποτε άλλο φορέα εάν είναι απαραίτητο. Η υπηρεσία 116000 λειτουργεί υπό την κοινοπραξία των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και “Hope For Children” CRC Policy Centre (HFC).
24ωρη γραμμή.
Πηγή: https://domviolence.org.cy/116000-2/ (02/2024)



Aμεση Aνταπόκριση για τα Nαρκωτικά: 1410

Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου: Στην Κύπρο, λειτουργούν Ανοικτές Τηλεφωνικές Γραμμές που παρέχουν πληροφόρηση, καθοδήγηση ή / και συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών. Παράλληλα παρέχουν τη δυνατότητα παραπομπής του ατόμου ή της οικογένειας σε δομές  και  προγράμματα  στα  οποία  μπορούν  να  απευθυνθούν  για  εξειδικευμένη βοήθεια.
Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00–22:00 και Σαββατοκύριακα 15:00-22:00
Πηγή: https://www.naac.org.cy/el/tilefonikes-grammes (02/2024)

Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου: 1402
Η τηλεφωνική γραμμή χειρίζεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στην εξάρτηση από νόμιμες ή/και παράνομες ουσίες εξάρτησης, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Πληροφορίες για τις ουσίες. Θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν στην Κύπρο. Διαχείριση υπερβολικής δόσης. Μέτρα μείωσης της βλάβης που παρέχονται στην Κύπρο. Διαχείριση κρίσεων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών. Πληροφορίες για άλλα συναφή θέματα, όπως η νομοθεσία του νάρκοτεστ, ο Περί Θεραπείας Κατηγορουμένων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόμος, το πρωτόκολλο παραπομπής νεαρών συλληφθέντων, τα προληπτικά προγράμματα, το θέμα της κάνναβης και το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στα πλαίσια της κοινωνικής επανένταξης.
Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00–22:00 και Σαββατοκυρίακα 15:00-22:00
Πηγή: https://www.naac.org.cy/el/tilefonikes-grammes (02/2024)

"ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας για Εξαρτητικές Συμπεριφορές: 25305079, 25305110 (για Λεμεσό)
Ανήλικοι ή νεαροί οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ, παράνομες ουσίες εξάρτησης. Πειραματικοί ή περιστασιακοί χρήστες μέχρι 22 ετών. Συστηματικοί χρήστες μέχρι 22 ετών. Γονείς / οικογένειες εφήβων και νεαρών ενηλίκων με δυσκολίες που σχετίζονται με τα πιο πάνω. Δωρεάν Υπηρεσία. 
Πηγή: https://www.childcom.org.cy/ (02/2024)

Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας Περσέας για Εξαρτητικές Συμπεριφορές: 1456
Παρεμβαίνει με θεραπευτικές και συμβουλευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες / αλκοόλ / τζόγο / διαδίκτυο, υιοθετώντας υγιείς τρόπους ζωής και στοχεύει στην ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων και επικοινωνίας στην οικογένεια. Αυτά επιτυγχάνονται μέσα από συστηματικές ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές παρεμβάσεις από έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Εξυπηρετούνται έφηβοι / νεαροί ενήλικες από 13-22 ετών και οι οικογένειες τους από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν με πλήρη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια.
Πηγή: https://www.childcom.org.cy/ (02/2024)

Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών: 1498
Μέσω αυτής της γραμμής παρέχεται στο κοινό η δυνατότητα, να αποταθεί - είτε ανώνυμα είτε επώνυμα - και να ζητήσει βοήθεια ή να συμβουλευθεί ή ακόμη και να πληροφορηθεί γύρω από τις ουσίες εξάρτησης. Επιπρόσθετα, ο πολίτης μπορεί να διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με τα ναρκωτικά, υποβοηθώντας έτσι το έργο της Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση θεωρείται η εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα ύψιστη προτεραιότητα μας.
Πηγή: https://www.police.gov.cy/police/police.nsf/All/FA4449BD56D4E649C225844700302D7E?OpenDocument (02/2024)


Αποποίηση ευθύνης: Οι πιο πάνω τηλεφωνικοί αριθμοί είναι αποτέλεσμα έρευνας και δεν έχουν καμία σύνδεση με την παρούσα ιστοσελίδα, παρά μόνο υπάρχουν εδώ προς διευκόλυνση των αναγνωστών. Κατ' επέκταση, δεν φέρουμε καμία ευθύνη σε κανένα σημείο της επικοινωνία σας ή της μη προσδοκώμενης κατάληξης της επικοινωνίας σας με τους πιο πάνω φορείς.